tisdag 28 maj 2013

Trädgårdsdags....

Lite inspiration från Skansen. Jag har alltid velat ha en liknande trädgård som vid Skånegården, med trampade jordgångar,buxbomshäckar, uppstammade stora fläderbuskar och massor av gammaldags perenner. Nu på våren ser man träden på ett helt annat sätt och förstår vilken betydelse de har för att forma trädgårdsrummet. Har prövat med rena jordgångar men jorden är inte lika vänlig och framförallt inte ogräset.Tänker göra ett nytt försök i Odensvi men då får det bli ett bra underarbete på gångarna. Vill ha en liten inhägnad avgränsad del i trädgården som är mer kultiverad medan resten får ha en mer vildvuxen prägel. Tyckte lite bättre om den gamla Skånegården som brann för några år sedan även om denna gård också är fantastisk. Lusthus har något speciellt, det är som om all lekfullhet får blomma ut och alla detaljer och framträder ännu mer i det lilla formatet. Lusthus ägare blir jag nog aldrig.

Så här skrev jag in ett inlägg i maj 2010, intressant. Ja, det är verkligen så att många tankar måste gro innan de blir verklighet och några kanske just får förbli tankar. Planeringen och arbetet med trädgården runt Odensvi pågår för fullt även om det inte blivit så mycket bilder därifrån en ännu inte uppvuxen trädgård med små späda plantor väcker inte lusten att fotografera. En del saker får göras på ett sätt nu för att så småningom göras med mer känsla och finish. Till exempel är ju inte de här pallkragarna så vackra men i år får de duga så att vi kan njuta av rödbetor och jordgubbarna som har hittat hem till gården efter mer än 20 år i förskingring

Världens godaste jordgubbar som ingen längre kan namnet på, ljusröda, söta och med 
en fantastisk doft. Precis som det ska vara!

Tankarna om en mer vild del av trädgården och en mer kultiverad finns kvar, köksträdgård och rosenträdgård med dammen och bäcken och trampade jordgångar. De första spadtagen på dammen är tagna och nu finns en fin grop mitt i trädgården men visst är det bra att ha ett rejältprojekt som omväxling mot allt finlir inne i huset. Nu kräver även hemma trädgården lite omtanke så nu blir det en stund i solen innan arbetet tar vid.

Humlestörarna är på plats och humlen har klarat vintern....
Kanske får det bli ett par plantor till för att få till lite mängdverkan
Ha en bra dag....


måndag 27 maj 2013

Trappan...

Wow, såg just att detta inlägg blir 501, så många inlägg det blivit under de här åren. Vi har haft en fantastisk helg med en riktig sommarkänsla och om inte arbetet pockat på så hade jag kunnat lura mig själv att det var semester. Vi hann med en hel del i helgen, Anders fick upp hela trappräcket och det blev verkligen en annan känsla i övre hallen. Nu ser man hur tight det var att få upp trappan här i huset en lösning som vi faktiskt fick hjälp med av en anställd på byggnadskontoret. Ursprungligen var det bara en brant logtrappa upp till övervåningen och dessutom var det inte passage genom båda rummen. Vi fick fantastiska råd mitt uppe i en tankeprocess där vi var inne i att göra alltför stora förändringar i huset men så blev det lyckligtvis inte och sedan dess har vi nog blivit lite klokare.

Det saknas fortfarande lite detaljer på räcket men redan så här långt är vi riktigt nöjda. Nu slipper vi vara oroliga för att nattgäster och hundar ska falla direkt ner i farstun på natten när det är mörk. Sedan är det ju kul att vi har fått ännu ett litet rum som snart är helt klart. Vi lägger bit till bit.
Ett milt sommarregn skulle pigga upp landen imorgon...

lördag 25 maj 2013

Trappräcket...

Överflöd och variation...

De första midsommarblomstren har slagit ut samtidigt som både gullvivor och liljekonvaljer blommar, det är bara att njuta.Vilken fantastisk dag, strålande sol, en bedövande häggdoft och arbete både ute och inne. Idag tog trappräcket äntligen form, Anders har arbetat intensivt hela dagen förutom en och annan paus med kaffe och bakelse från Siljans konditori. Snart kan vi röra oss fritt på övervåningen utan att behöva ha koll på var trapphålet är. Redan utan färg känner jag att det här blir riktigt bra, lagom högt inte för randigt men ändå tillräckligt säkert för att en nybliven mormor och morfar inte ska behöva oroa sig. Nu är innanfönstren uttagna i sovrummet och fönstret står öppet mot försommarnatten.

Sov gott....

onsdag 22 maj 2013

Att göra det enkelt...

Här behövs en del finlir, lister...och snyggspik

Nu har jag ont i ryggen efter mycket grävande i helgen, och det blev verkligen grovrens.  Tillsammans frilade vi en gammal stenläggning och tog radikala grepp med helt nya rosrabatter plus en hel del annat.. Kvällarna är långa och just den här tiden tycker jag att kvällsarbete i trädgården är det allra skönaste. det blir lite mer stilla, inte så varmt, inget att passa eller göra och så doftar det så gott. Men nu ville inte ryggen gräva mer, istället fick det bli lite gardinbyten i badrummet. Jag vill ha en enkel stång mitt i fönsterkarmen och har funderat på olika lösningar. Till sist landade det i den enklaste lösningen, en tunn bambustång som gör att jag kan använda de fina gardinkrokarna.


Än så länge får den gamla spetsgardinen hänga dubbel för att vi ska pröva hur det känns. Vägen går precis utan för fönstret så dubbelt kanske det får bli även om vi inte är så känsliga.


För bara på några dagar gick liljekonvaljerna från gröna bladknoppar till fullt utslaget och nu fyller de rummet med sin fina doft. I helgen måste innanfönstren ut, det känns som om huset behöver andas.
Imorgon blir det jobb igen...

måndag 20 maj 2013

Månadens blogg i Gård och Torp!!

 Odensvi är månadens blogg i Gård och Torp och det känns väldigt roligt. Tyvärr har jag lite svårt att identifiera mig med bilden och texten i tidningen. Det står nämligen att Anders och Eva har flyttat huset, men Eva har aldrig varit mitt namn. Men strunt i det kul är det...Den här helgen vart det inte så mycket fokus på Odensvi i stället fick det stora gemensamma huset den omvårdnad det behövde och då framför allt trädgården. Allt växer i en gammal trädgård och är på något underligt vis insnärjt i varandra efter år av odlande. 
Det vart köksbilder igen i det här inlägget men om det är något rum som vi verkligen boat in oss i så är det köket i Odensvi. Här vill vi sitta och kura skymning nu när försommaren är som vackrast och med fönster och ljus från tre håll behövs varken el eller stearinljus.

Trots alla våra bekvämligheter så kan jag verkligen förstå vilken lycka och befrielse det måste ha varit förr när ljuset och värmen återvände och allt blev så mycket enklare.

Imorgon ska Odensvi få sig en liten dos sommar, några av innanfönstren ska bort men bara de som inte behöver justeras inför nästa år. Alla våra fönster är olika och lutar lite hit och dit så några av innanfönstren behöver sig en extra list inför nästa vinter.

Men nu är det försommar och det är bara att ge sig tid att vara i allt det vackra och lilla Elisas gör sommaren som kommer ännu mer spännande och innehållsrik.
ha en skön försommarkväll...

torsdag 16 maj 2013

Morgonsolen lyser vackert ...


Detalj läggs till detalj och nu är dom små isolatorerna från Lima på plats på köksluckorna med fina skruv från Käck och Heby. Köket är fridfullt och det är ett sånt där härligt försommarljus som silar in genom fönstren. Det fantastiska med gamla hus är att man hör naturen inomhus och just nu fylls trädgården och köket av fågelkvitter. Idag ska Odensvi förberedas för vår den yngsta medlemmen, vårt lilla barnbarn  Elisas som ska få sova gott i Odensvis lugnande tystnad. De sista bårderna ska upp i anderstugan och garderobsväggen ska få sin första strykning. Att vara egen företagare har sina fördelar, intensivt arbete i perioder möjlighet att skriva sena timmar och tidiga mornar för att sedan bara njuta av våren.


Trädgården har blivit galen efter det regn som kom i helgen, grönskan formligen exploderar och något mer livskraftigt än en rabarber finns nog inte. Om jag satte mig på en stol bredvid så skulle jag troligen se hur den växer. 
Ha en skön dag....

onsdag 15 maj 2013

Det fula är borta...

Äntligen är de fula rören borta och ordningen är återställd. Vårt badrum i Odensvi är väldigt litet med det vart det alternativet då vi inte ville förändra rumslösningen eller bygga till huset. Det är litet och funktionellt och trivsamt och jag gillar vårt nya badrum. Ja, badrum är kanske lite mycket sagt mer duschrum. Att byggandet skulle bjuda på så många val blev lite överraskande i början men nu har vi  vant oss. Gammal kran? Ny kran som ska se gammal ut? Behålla? Byta? När det gäller badrums- utrustning och kök har valt att inte gå på "retrolinjen" utan vi har kanske mer använt oss av återbruk. 



När vi fick tvättstället som nu finns i badrummet slog jag bakut och så något gammaldag framför mig. Men vad händer? Jo jag gillar faktiskt det här handfatet så som det är nu. Kranen, en engreppsblandare kanske blir utbytt någon gång men just nu fungerar den alldeles utmärkt. Till och med Mollgan är glad och tycker att vi byggt en superbra plats att släcka törsten på, lågt, bekvämt och lätt att få på.

Lite detaljer ska vi slipa på i badrummet, lister kring fönstren...har ni hört det förr och så en och annnan övrig detalj.
Ha en skön dag....



måndag 13 maj 2013

Älska förvaring...


Vi har byggt en garderob! Ja, den är naturligtvis inte riktigt färdig ännu som mycket annat i huset men den fungerar i alla fall tillräckligt bra för att dölja alla tomma ekolådor som uppackade står och väntar på nya användningsområden. Eftersom Odensvi var helt tomt inuti så har i fått uppfinna egna förvaringsplatser och ett sätt blev att använda sovrummen på övervåningen.  Även med garderoberna här uppe så är det rätt snålt med förvaring men det kanske är ett bra sätt att bli lite mer nogräknad med det som ska man behöver. Garderobsväggen ska målas i Ottossons linoljefärg men vi har inte riktigt bestämt kulören ännu, det lutar åt ljust grått.

Garderoben behöver förstås en del inredning för att bli funktionell men det får bli nästa steg. Byggandet utmanas just nu av en trädgård som exploderar och pockar på uppmärksamhet. Efter flera års fokus på Odensvi känns det som om trädgården behöver lite mer omtanke i år.
Ha en bra arbetsvecka...

fredag 10 maj 2013


En lugn men samtidigt bråd dag på Odensvi,trappräcket påbörjat, dammen tar form, tvättkommoden i badrummet klar och så lite annat smått och gott. Det känns verkligen att vi är inne i slutfasen av renoveringen och målet att få huset klart runt midsommar är inte ouppnåligt längre. Jag gillar känslan av att jobba tillsammans och just nu är vi fyra här i Odensvi som arbetar sida vid sida vilket känns som ett härligt sätt att umgås. Mycket jobb men också umgänge och kortspel i köket. Min bardoms kaffepanna fyller också sin funktion fortfarande och levererar härligt kaffe när vi behöver det som mest. 
Ha en skön kväll...

torsdag 9 maj 2013

Såpa och doft av vårregn...


Nu rustar vi Odensvi för sommaren så köksgolvet och farstugolvet får sig en välbehövlig skurning efter vinter och byggande. Inne doftar det gott av såpa och ute har det första riktiga vårregnet fallit så nu känner vi doften av jord och frisk grönska. Det är spännande och se alla lökar som planterades i höstas kika upp men lite mer sol behövs innan de slår ut.

Nu börjar vi också längta efter att ta ur innan fönstren och flytta dem till sommarförvaring. Inne finns en hel del byggjobb kvar men idag får det bli trädgård och de första spadtagen skall tas för damm- och bäckprojektet och en konstrunda kring bygden.
ha en bra dag.....

fredag 3 maj 2013

Behagligt trött...



Efter tre timmars promenad bland vitsippor och blåsippor så är både jag och hunden behagligt trötta. Känner att det skulle vara skönt att vila en stund men istället väntar fredagsbaket till caféet. I morgon är det vernissage och då hoppas jag på mycket folk och att vi kan njuta av våren ute i trädgården. Skåpsängen känns som en given plats för eftermiddagsvila, en bra bok och lite avskildhet. Nu är stången beställd hos Käck och Heby så det börjar det bli dags att bestämma sig för hur sängförhängena ska se ut. 



Jag har en inspirationsbild som följt med genom hela bygget och där är gardinerna enkelt rödrutiga...eller ska vi fortsätta på den mer rustika vägen?


Jag tror att det blir bäst att sova på saken, ha en skön fredagkväll.






onsdag 1 maj 2013

Våren är festernas tid....

I vår familj är våren festernas tid och med vårt barnbarn Elias läggs ännu en födelsedag till raden av firande. Den här helgen hinner vi med två födelsedagar så lite trädgårdsjobb där emellan är inte så dumt.

 
Två av vårens tårtor först en grymt god choklad cheeskake och under Ellikas överdådiga choklad hallontårta med fyllning av sockerrörda hallon och chokladtopping.Receptet kommer från Slottsträdgården Ulriksdal ett av mina absoluta favoritställen antingen för en gudomlig vegetarisk buffé eller en fika med något gott till. Imorgon laddar jag för en ny tårta till nästa familjemedlem.
 
 
Choklad och zucchinitårta med hallon
5 stora ägg
4 1/2 dl strösocker
200 g zucchini
140 g smält mörk choklad
100 g smält smör
3 dl vetemjöl
2 dl kakao
1 1/2 tsk bikarbonat 
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
 
Vispa ägg och socker fluffigt. Riv zucchinin grovt. smält smör och choklad. Blanda ner de torra ingredienserna i äggsmeten, rör ner chokal, smör och zucchini. Häll ner i en smord och bröad form och grädda i 150 grader i cirka 60 min. Ta ut kakan och låt den kallna helt. Dela i två delar mosa hallonen lätt bred på ena dela lägg på den andra.
 
Fyllning 700 g hallon
 
Topping
75 g smör
150 g mörk choklad
300 g philadelphiaost
400 g florsocker
många hallon
vitchoklad
myntablad
smält smör och choklad blanda i philadelphiaosten och vispa ner florsocker så att det blir en kräm. Bred toppingen på tårtan garnera med med färska hallon, mynta och vit choklad njut gärna med lite vanlijglass till.

 
Ha en skön 1 maj....