söndag 28 oktober 2012



Första Caféhelgen på Länsmannsgården i Åkersberga. Så kul, härlig stämning och stundtals fullt i köket. Den här helgen blev det lite snabbfix av lokalen men det känns hur bra som helst. Nu ser vi fram emot alla stundande helger fram mot jul. Stället har potential, en vacker 1700-tals gård, konst, konsthantverk och ett fik vad kan man mer begära. Huset i sig får det att börja klia i fingrarna på en byggnadsvårdare. Det här huset skulle kunna återuppstå som en riktig pärla om en del av alla lager skalades bort.Tänk vad fel målarfärg kan göra, säkert såld som underhållsfri. Nu blir det lite mer arbete en del besök i antikaffärer och sedan byggjobb.
Ha en skön kväll.... 



onsdag 24 oktober 2012

Cafédags...


Går i cafétankar, ett erbjudande har dykt upp som det är svårt att säga nej till. Det är tur att det är lågsäsong för oss husrenoverare. Att få möjlighet att driva café i en vacker 1700-tals gård är något som måste prövas! Det blir också ett tillfälle att aktivera bakandet som gått på sparlåga ett tag, läste en intressant artikel i tidningen Baka, efter surdeg kommer det svenska traditionella matbrödet, limpor, siktkakor, kavring, vörtbröd m.m Vi kanske ska pröva en vacker limpmacka med prickigkorv på caféet kanske lite uppdaterad i utseende för att passa dagens gäster.

Vi får se....

tisdag 23 oktober 2012

Nytt och gammalt....

Gammalt.....
November närmar sig med stormsteg och arbetshösten är i full gång, längtar efter långa "fridfulla" bygghelger med P1 på radion och fokus på färger, mönster och bygglösningar. Som det är just nu blir det mer sporadisk. Odensvi är en hopplock av delar och detaljer från olika håll mycket gammalt och lite nytt. Från det ursprungliga huset är stommen, hälften av takteglet, de ursprungliga fönstren med de flesta av fodren, ytterdörren och våra stora innedörrar på bottenvåningen och så golvet i anderstugan.
Gammalt och nytt....
Från Limahuset kommer kakelugnen, de flesta av golven, sponten i badrummet, en hel del foder och ombyggda fönsterbågar och karmar. Nytt är lockpanelen, golvet i köket, taken i anderstugan, köket och farstun, bröstningen på nedervåningen och det mesta av taket uppe och några foder och taklister. Bäsinge såg har levererat det mesta av det nya virket och vi är supernöjda, Alviks snickeri har hjälp oss med ett par nya fönsterbågar och nu alla innanfönster men i övrigt har vi klarat oss själva, förutom eljobb, sotarn, kakelugnsmakaren och lite rörpulare.
Ha en skön kväll i höstmörkret....
 

torsdag 18 oktober 2012

Användbart....

Alla dessa saker som dyker upp när man går på loppisar. Jag undrar nästan varje gång, hur har de här små praktiska, välanvända sakerna kunnat överleva utan att ha eldats upp eller hamnat på sopbacken? Jag vet att min mormor på 20 talet tog båten och åkte ut på havet och sänkte allt de där omoderna som påminde henne om fattiga och hårda tider. Jag undrar så vad som hamnade på havets botten.  Det är så fascinerande hur man förr med enkla verktyg och material verkligen fick till kombinationen av form och funktion. 
Ha en bra dag

onsdag 17 oktober 2012

Äntligen lite byggande...

Elementet på varmt, lite frost i gräset och shablonmålning, dagen är räddad. Bården till anderstugan blir ganska enkel och sparsam i färgsättningen. Målar den på lumppapp och med bruten matt linoljefärg. I stället för att göra långa och ohanterliga remsor valde jag en kortare modell.
Sov gott, här är det snö i luften

måndag 15 oktober 2012

Vackra lås och detaljer....

Den här låsklinkan har jag lyssnat till alla somrar sedan jag var liten. Låset sitter på köksdörren till stugan, det öppnas med ett välkänt ljud och om man inte är försiktig så går dörren igen med en smäll. Tänk att detaljer kan vara så viktigt för helheten och känslan, hur ett dörrhandtag känns i handen, 
plankgolvet under varma sommarfötter och dofterna och ljuden av sommar.


I morgon är en ny arbetsdag....

lördag 13 oktober 2012

Trädgårdsdax....

En dag i trädgården så nu har vi fått jobba för att hålla fingrarna i styr. Det vill säga inget husbyggande utan istället en fantastisk kamp med sommarens gräs, en tråkig häck som behövde klippas och rensas, två gräsbefriade fruktträd och så lite annat. När jag läser trädgårdsböcker fascineras jag ofta över att man så helt och hållet kan utelämna det som är den största delen av en trädgårdsfantasts arbete det vill säga rensning och luckring. Trädgårdsarbete är livsluft för mig men med husbyggandet i fokus har en del av trädgården fått stå tillbaka ett par år. Nu är det dags att ta tag i det igen.....

Nu hoppas vi på en värmande oktobersol imorgom också....

tisdag 9 oktober 2012

Engelskt rött....

Mer engelskt rött. Långt innan vi vart med hus köpte vi det här gamla skåpet på en fantastisk bondauktion i norduppland. Om vi hade vetat om att vi skulle bli med hus hade vi kunnat fylla en släpkärra med fantastiska gamla möbler till rena vrakpriser. Inga uppköpare och regn! Nu vänta skåpet bara på att hitta sin rätta plats i Odensvi. Färgskiftningarna och detaljerna efter naturligt slitage och en dos smuts och rök går inte att efterlikna, det är bara att njuta.
 
Våga färg!




söndag 7 oktober 2012

Mönsterglädje....

'
Bara en liten provmålad bit, hann inte riktigt vänta
på att den rödafärgen torkade men det funkar för att
testa hur bården blir.

En alldeles perfekt innedag, blåsten får regnet att smattra mot rutorna och inne sprakar det i vedspisen. Idag tog jag tag i bården till anderstugan medan Anders grejade vidare med mer socklar och lister ett arbete som aldrig verkar ta slut.Efter mycket funderande har vi bestämt oss för en bårs, vi vill ha fram en lite varmare färg i rummet så därför har vi valt att lyfta fram den engelsktröda. Vi ska också säga att vi är lite svaga för just den färgen, det återkommer gärna på olika sätt i vår inredning. Efter en del sökande i Gysinges schablonbok fick jag ihop den här kombinationen
 
 
Den liknar en bård jag sett på en av bilderna i den stora nya boken om Dalamåleri. Bården som inspirerade finns i ett otroligt fint målat rum med dubbla bårder. Den här blev inte exakt lika men med samma känsla. Mycket pyssel, en hel hop med remsor som måste klippas raka och det är kul med den gamla saxen som är bättre en många mer nyare varianter. Den klipper lätt och rakt genom lumppappen.

Hoppas på sol och trädgård imorgon....

lördag 6 oktober 2012

Köket....

En fantastisk höstlördag och asplöven formligen glöder i oktobersolen. Rättviksmarknad resulterade i härliga getostar från Härjedalen och gott bröd från Jämtland. Sverige är fantastiskt! För att vänja oss vid att vi har ett hus som är mer än en byggarbetsplats så bestämde vi oss för lördagmiddag i Odensvi. Getost med rågknäcke från Huså, lamm med bönsallad och som avslutning äpplen från trädgården kokta i lite sockerlag och serverade varma med kardemummagrädde. Imorgon fortsätter bygget med garderober och fler lister. Listerna verkar faktiskt aldrig att ta slut.


Nu njuter vi av resten av helgen.....

tisdag 2 oktober 2012

På ett tåg genom Sverige

Ännu en arbetsresa och imorgon iväg igen. Tågresande är avkoppling och jag gillar sj nya snabbtåg men nu vill jag krypa ner i en skönt bäddad säng .

måndag 1 oktober 2012

Går i bårdtankar

Försöker känna in anderstugan, färgerna, ljuset och känslan i rummet. Jag landar mer och mer i att det är något som saknas. I sista numret av Gård och Torp fanns bilder på en fantastisk bård, röd och vacker. Så nu har vi bestämt oss det blir en bård och vi vill gärna plocka upp det röda i schablonen. Nu går jag på mönster jakt. Jag blev helt betagen i den här fantastiska bården och nu vill jag också handmåla en bård. Det roliga med byggande är alla nya projekt som uppstår
Visst är den helt fantastisk